9 Eylül 2013 Pazartesi

EYVAH! ANNEM BABAM BOŞANDI...

Boşanma süreci hangi yaşta olursa olsun tüm çocukları olumsuz etkiler. Süreç gerçekleşip de çocuk annesinden yada babasından uzak kalmaya başlayınca hayatındaki belirsizlikler onlarca soruyu da beraberinde getirir.
Çocuk için yeni düzene ayak uydurmak çok kolay olmadığı için bocalamaya başlar.Bu bocalama sürecindeki en önemli konu güvensizlik duygusudur. Anne ve babasıyla birlikte güven içinde büyüyen çocuk eksilen bir ebeveynin şokunu uzun süre üzerinde taşır. Her ne kadar evi terkeden ebeveyn sık sık çocuğuyla buluşsa da eskisi gibi olmayacağı için çocuğun hayatında birde eksiklik duygusu başlar.
Bütün bunların üstüne boşanan ebeveynler ya çocuklarını kendilerince koruma altına alarak onların tüm sorumluluklarını üstlenirler yada çocuklarına onların yaşlarının çok daha üstünde sorumluluk yüklerler. 
Çocuklarının üzerindeki sorumlulukları üstlenerek suçluluk duygularını bastırmaya çalışan ebeveynlerin farkında olmadığı şeyler vardır. Sorumluluk duygusu elinden alınan çocuk;
  • İşe yaramadığı psikolojisine kapılır
  • Sorumluluk almayı bilmediği için işlerini başkasına yaptırmayı alışkanlık edinir
  • Sorunlarıyla yüzleşmekten kaçındığı için hata yapma olasılığı artar
  • Sorumluluk dugusundan uzak olduğu için kendi başına adım atmaktan korkar
Aşırı korumacılık duygusuyla kontrolcü davranış sergileyen ebeveynler çocuklarının bunalmasına sebep olurlar. Bunalan çocuklar içlerindeki isyan duygusuyla ya içine kapanır yada tam tersi saldırganlaşmaya başlar.  Her iki durumda yeni düzene ayak uyduramayan çocukların depresyona girme ihtimalleri artar.
Boşanmayla beraber çocukta ortaya çıkan güvensizlik, başarısızlık, korku, yanlızlık ve suçluluk gibi duygular bilinçaltı kayıtlarında yerini alır ve çocuğun hem fiziksel hem de psikolojik gelişimine yansır. Bunlarla beraber çocuğun hem okul hayatı hem de ikili ilişkileri olumsuz etkilenmeye başlar.
Boşanma süreci çocuğun evlilik kurumuna karşı güvenini de zedeler. İleriki yaşamında her ilişkisine korkuyla yaklaşacağı için ya yanlış kişilerle birlikte olur yada yanlızlığı seçer. Her iki durumda da kişinin hayatında başarısızlık kavramı hakim olur.
Bilinçaltına otomatik olarak kaydedilen bu olumsuz duyguların seanslar esnasında temizlenmesi çocuğun çok daha kaliteli bir yaşam kurmasına yardımcı olur.
Unutmayın, binanın kalitesi temelinin sağlamlığıyla doğru orantılıdır.

Selda Soytürk Akyılmaz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder